Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a primit luni certificatul de conformitate a sistemului de management anti-mită cu standardul internaţional ISO 37001:2016, acesta fiind al doilea standard implementat la nivelul instituţiei, după ce în anul 2016, APIA a primit certificatul de conformitate a sistemului de management al Securităţii Informaţiei.
Potrivit unui comunicat al APIA, remis AGERPRES, certificatul a fost înmânat directorului general al instituţiei, Adrian Pintea, de către Alessandro Romei, EMEA Senior Director la RINA Simtex - organismul de certificare pentru acest standard de calitate.
Până anul viitor, în niciun spital din România, niciun angajat nu va mai lua şpagă! Este promisiunea făcută de autorităţile noastre Uniunii Europene, ca parte a strategiei anticorupţie. Aşa că avem, în acest moment, un prim spital certificat anti-mită. E vorba despre Institutul Clinic Fundeni, acolo unde toate cadrele medicale vor semna o declaraţie potrivit căreia nu vor mai accepta nicio atenţie din partea pacienţilor sau a rudelor acestora.
Deşi, în lege, luarea de mită constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoarea, medicii şi-au luat şi un angajament scris. Gina Rusu Munteanu lucrează de mai bine 15 ani în sistemul sanitar. Spune că nu a acceptat niciodată atenţii din partea pacienţilor.
În momentul în care încercai să refuzi un pacient şi refuzai pacientul vehement, vedeai tot felul de reacţii, inclusiv înjurături la adresa guvernanţilor. Mie întotdeauna mi s-a părut jignitor pentru că acum, slavă Domnului, ne-au crescut şi nouă salariile puţin şi putem să nu ne mai gândim la ziua de mâine, dacă avem ce mânca - Gina Rusu Munteanu, medic primar radiologie imagistică
Medicii, reticenţi în primă fază
La Institutul Clinic Fundeni, unde, în fiecare an, sunt trataţi aproape 60 de mii de bolnavi, alte 2.700 de cadre medicale au semnat acelaşi angajament.
Reacţiile au fost diferite şi trebuie să recunosc că dacă la început am avut câteva reticenţe. Pe măsură ce am comunicat direct cu angajaţii spitalului şi le-am explicat în ce constă această politică a spitalului şi le-am arătat că noi respectăm nişte acte normative, care sunt şi există deja, totul este în favoarea spitalului. Este o politică de educaţie a noastră, a tuturor. Au acceptat şi cred că suntem pe un drum bun - Carmen Orban, manger al Institutului Fundeni
Pe drumul bun, dar departe de normalitate. În alte spitale din Capitală, şpaga este acceptată indiferent de salarii sau boli.
Orice român poate sesiza cazurile de corupție din spitale, fie ca vorbim de spagă sau concursuri trucate, printr-un simplu apel la 0800 806 806, linia verde anti-corupţie. Apelul este gratuit în orice rețea!
Institutul Clinic Fundeni – certificat ISO 37001 Sisteme de management anti-mita, unul din proiectele noastre.
Angajament anti-mită pentru personalul de la Institutul Clinic Fundeni. Conducerea spitalului îi va pune pe medici, asistenţi şi restul personalului medical, în total peste o mie de persoane, să semneze declaraţii prin care se angajează că nu vor lua mită.
Am inceput anul cu promisiunile guvernantilor ca salariile medicilor se tripleaza si devin "ca afara". I-am auzit pe multi, in frunte cu ministrul Sanatatii, spunand ca asta trebuie sa se reflecte si in calitatea ingrijirii pe care o primim, precum si in eradicarea unei mult prea inradacinate cutume nationale - "plicul".
Am ajuns la jumatatea anului, "salariile ca in Occident" s-au transformat in "salarii bune pentru Romania" si, oricum, chiar concluzia ministrului Sorina Pintea a fost ca nu majorarile de venituri combat coruptia, ci schimbarea de mentalitati.
Insa mentalitatile nu se schimba peste noapte si cu atat mai greu fara actiuni concrete, iar coruptia din sanatate nu se rezuma doar la "atentiile" pentru servicii, ci si la bugete, achizitii sau angajari.
Asa ca doi prieteni, unul cu experienta in sistemul de sanatate, celalalt specialist in standardizare, au dezvoltat un sistem de management anti-mita pentru spitale.